Skip links

COMBATEREA GRINDINEI PE PLAN MONDIAL

Pagubele produse de căderile de grindină, la nivel mondial, sunt foarte importante. Astfel, se înregistrează pierderi anuale de aproximativ 5 – 6 miliarde de dolari americani (USD).

Din acest motiv, multe ţări au studiat fenomenul producerii grindinei, dar şi modalităţile de combatere a acesteia. La începutul acestui secol, proiectele antigrindină se aplicau în peste 48 de ţări, protejându-se peste 88 milioane de hectare de culturi agricole.

Pe plan mondial, pentru combaterea grindinei, se utilizează mai multe categorii de mijloace și/sau metode de protecție, cum ar fi: mijloace de intervenții active în atmosferă care, utilizează anumite substanțe, pentru însămânțarea norilor convectivi:

  • metoda rachetelor – se aplică în Rusia (2,5 mil. ha), Bulgaria, Italia, Moldova, Uzbekistan, Serbia, Ucraina, Argentina, Macedonia, Tadjikistan, România, China (peste 40 mil. ha);

  • metoda aviaţiei – se utilizează în SUA, Canada, Austria, Germania, Grecia, Argentina; din anul 2019, s-au început experimente locale și în România;

  • metoda generatoarelor terestre – aplicată în Franţa, Italia, Ungaria, Brazilia, Germania, Spania, Olanda;
  • metoda artileriei – se aplică prin 18 proiecte în China, Mongolia;

Mijloace pasive pentru protecția împotriva căderilor de grindină, care nu utilizează intervenții active în atmosferă:


  • metoda plaselor antigrindină, amplasate peste zona de protejat, pe suprafețe relativ mici;

  • generatoare (tunuri) sonice, care se utilizează în multe ţări din Europa centrală şi de vest; eficiența acestora nu este recunoscută de către OMM (Organizația Mondială de Meteorologie), deoarece nu a putut fi demonstrată științific;
  • metoda combinată: implică utilizarea concomitentă, a două sau, mai multe metode prezentate mai sus.

Aceste metode au fost studiate aprofundat, în anumite ţări care, pe parcursul anilor, au introdus şi perfecţionat anumite tehnologii, transformându-se în adevărate şcoli în domeniu, astfel:

  • 
şcoala rusească – pentru metoda rachetelor;

  • şcoala americană – pentru metoda aviaţiei;

  • şcoala franceză – pentru metoda generatoarelor terestre.

Eficacitatea în ceea ce priveşte combaterea grindinei, diferă de la o metodă la alta. Pe baza calculelor făcute, reiese că metoda rachetelor asigură o eficacitate de minim 75%, putând ajunge până la 92%.

Dr.ing. Dan Axinte

 

Sursa imaginii: Printskrin/Youtube/ KandinskyPhoto
This website uses cookies to improve your web experience.