DESPRE NOI.
Schimbările climatice afectează toate regiunile lumii, având consecințe importante. De exemplu, topirea calotelor glaciare duce la creșterea nivelului mărilor și oceanelor, ceea ce modifică substanțial intensitatea fenomenelor ce au loc în atmosferă. Totodată, în diferite regiuni, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile devin din ce în ce mai frecvente, în timp ce alte regiuni se confruntă cu valuri de căldură și secetă extremă.
Impactul schimbărilor climatice se resimte deja pe întreg teritoriul Europei, dar și la nivel global. Evenimentele meteorologice extreme devin tot mai frecvente și mai intense, având consecințe devastatoare asupra vieților oamenilor și provocând pagube materiale tot mai importante.
Ce facem noi pentru a atenua aceste efecte devastatoare?
Intervenții Active în Atmosferă este o companie specializată în activități de intervenție activă în atmosferă cu scopul reducerii și eliminării efectelor fenomenelor meteorologice cu potențial distructiv, precum grindina sau seceta, care pot cauza pagube culturilor agricole din România, dar, și bunurilor deținute de persoane fizice și juridice în zonele protejate. Ne aflăm într-o continuă dezvoltare, obiectivul final constituind asigurarea unui procent cât mai mare din teritoriul țării.
Un alt domeniu de activitate al Intervenții Active în Atmosferă constă în cercetarea aplicată a metodelor de reducere a efectelor negative produse de secetă și deșertificare, prin intermediul metodelor științifice, stimulând cantitățile de precipitații în zonele de interes. Prin derularea numeroaselor experimente utilizând tehnologia aviației, rachetelor, generatoarelor terestre și baloanelor meteorologice cu heliu, pentru intervenții active in atmosferă, ne dorim să îmbunătățim și să introducem aceste metode în cât mai multe zone din țară.
Oferind instruire și perfecționare continuă prin stagii de pregătire, firma noastră asigură buna desfășurare a activităților operaționale la nivel național 24 ore din 24, 7 zile din 7, 365 de zile pe an, având peste 1000 de angajați.
În cadrul companiei, activează 25 doctori în științe și mai mulți doctoranzi și masteranzi specializați în domeniile specifice activităților noastre, personal ce este activ implicat în cercetare dezvoltare și inovare în următoarele domenii:
- intervențiilor active în atmosferă, agricultură
- Drone și Robotică
- Inteligența Artificială și modelare, simulare
- Energie
- Sisteme tehnice dual-use
- Protecția Mediului
- Radare și Comunicații
- Testare, evaluare a sistemelor tehnice. De asemenea, avem relații de colaborare cu specialiști internaționali în domeniile de interes.
În prezent, societatea noastră operează în 87 de Puncte de Lansare Rachete Antigrindină, coordonate din 6 Puncte de Comandă:
- Iași
- Focșani
- Ploiești
- Drăgășani
- Timișoara
- Mureș
Începând din anul 2019, personalul nostru, în colaborare cu un partener străin, a desfășurat primul experiment local de stimulare a precipitațiilor prin metoda aviației în Dobrogea. În urma acestui experiment, s-a observat o creștere a cantității de precipitații măsurate, de la 0,1 l/mp la aproximativ 4-6 l/mp.
În același timp, desfășurăm activități de intervenții active în atmosferă în stadiu experimental, utilizând diverse metode de intervenție activă în atmosferă, cum ar fi generatoare terestre cu iodură de argint și baloanele meteorologice nepilotate cu iodura de argint si clorură de natriu, atât pentru combaterea grindinei, cât și pentru stimularea precipitațiilor în ariile noastre de responsabilitate.
Intervenții Active în Atmosferă reprezintă un factor modern activ, contribuind la diminuarea efectelor schimbărilor climatice care pot afecta culturile agricole și siguranța populației în România.